Romana English Francaise
Stiri
Stiri

Ziua Porților Deschise la Gruiu Dării

Comunicat de presă

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, invită publicul buzoian în data de 10 August 2017 între orele 10.00-18.00, la o nouă activitate cultural-educativă, Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Pietroasa Mică Gruiu Dării, com. Pietroasele, jud. Buzău.

Deschis publicului vizitator pentru o zi, șantierul arheologic de la Gruiu Dării este locul unde arheologii buzoieni întreprind cercetări de specialitate într-o așezare din epoca pietrei, o așezare de epoca bronzului și o impresionantă locuire din Antichitate. Situl arheologic este unul dintre cele mai cunoscute în lumea științifică din Europa, numeroase articole științifice, volume și studii fiind publicate de către cei care desfășoară activitatea de cercetare aici.

Publicul va avea posibilitatea de a vizita șantierul arheologic Pietroasa Mică Gruiu Dării, com. Pietroasele, jud. Buzău și de a participa la activitățile organizate cu acest prilej:

  • ora 10.00 - deschiderea șantierului spre vizitare; echipa științifică, compusă din specialiști ai Muzeului Județean Buzău și Muzeului Brăilei vor prezenta situații de săpătură, complexe arheologice nou descoperite, precum: zidul de incintă al cetății dacice, locuințe, vetre, gropi de provizii și gropi menajere din diferite perioade istorice etc;
  • ora 10.30 - vernisarea unei mini-expoziții de arheologie, conținând artefacte nou descoperite pe șantierul arheologic Gruiu Dării; descoperiri din campania arheologică din anul 2017;
  • ora 11.00 - vernisarea unei noi expoziții panotate a Muzeului Județean Buzău, prezentată în premieră: Arheologia în imagini; prilej cu care vor fi prezentate într-o manieră modernă imagini de pe toate șantierele arheologice de pe teritoriul județului Buzău, unde au loc cercetări arheologice în prezent;
  • ora 11.00-13.00 - atelierul de face painting gratuit pentru copii; în cadrul acestui atelier copiii vor avea ocazia de a fi pictați cu teme de inspirație preistorică și antică;
  • ora 12.00 - masa rotundă cu tema Importanța descoperirilor de pe teritoriul com. Pietroasele în studiere istoriei naționale și universale, susținută de către colectivul de cercetători din cadrul Muzeului Județean Buzău.
Acces: șoseaua Buzău-Ploiești, dreapta către satul Pietroasele, se urcă pe lângă sediul Primăriei cca. 3-4 km.

Obiective în zonă: Castrul roman de la Pietroasele; locul descoperirii Tezaurului de la Pietroasele; șantierul arheologic Gruiu Dării; releul de pe Vârful Istrița.

Informații generale: ultima parte a traseului (cca. 1 km) este recomandată fie pe jos (drumeție), fie cu autoturisme 4x4.

Intrarea este liberă.

MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU
Director
dr. Laurențiu Grigoraș


03.08.2017

INFORMATII TURISTICE BUZAU
HORECA IN JUDETUL BUZAU
PROGRAM OPERATIONAL
ALTE INFORMATII

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.